Υλικά (μακρόστενη φόρμα 26cm)
1 ½ φλ. αλεύρι
½ μπέικιν πάουντερ
250γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 ½ φλ. ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
Ξύσμα και χυμός από 2 λεμόνια
1 βανίλια
8 κ.σ. σπορέλαιο
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο. Λαδώνετε και αλευρώνετε ελαφρά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ. Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν. Στο μίξερ χτυπάτε μαζί γιαούρτι, ένα φλιτζάνι ζάχαρη, αυγά, ξύσμα και βανίλια. Προσθέτετε σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας στη χαμηλή ταχύτητα. Μόλις ενσωματωθούν τα υλικά, ρίχνετε και το σπορέλαιο και ανακατεύετε καλά. (Το μείγμα πρέπει να είναι παχύρευστο, αν σας γίνει πολύ σφιχτό το διορθώνετε με λίγο γάλα).Το αδειάζετε στη φόρμα και ψήνετε για 50', μέχρι να ροδίσει καλά. Για να το τσεκάρετε βάλτε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο το κέικ αν βγει καθαρή είναι έτοιμο, αλλιώς ψήνετε λίγο ακόμα. Σε μικρό κατσαρολάκι βράζετε το χυμό λεμονιού και μισό φλιτζάνι ζάχαρη που κρατήσατε, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το σιρόπι να γίνει διάφανο και το αφήνετε στην άκρη. Μόλις βγάλετε το κέικ από τον φούρνο, όπως είναι καυτό, κάνετε πολλές τρύπες σε όλη την επιφάνεια με μια οδοντογλυφίδα και περιχύνετε προσεκτικά με το σιρόπι, αφήνοντάς το να ποτίσει καλά. Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε την επιφάνεια με λίγη ζάχαρη άχνη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου