Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζύμη για σου (choux) η εκλέρ!


Το γνωστότερο γλυκό με σου είναι το προφιτερόλ... Και σε ποιόν δεν αρέσει το προφιτερόλ; Αλλά και τα σου γεμιστά με λίγη σαντιγί και λιωμένη σοκολάτα είναι εξίσου νόστιμο γλυκό! Με την ίδια ζύμη φτιάχνουμε και τα εκλεράκια τα οποία είναι απλά και εύκολα αφού θέλουν μόνο λίγη σοκολάτα και καφέ για να τα απολαύσουμε!

Τι θα χρειαστούμε:
4 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 φλ. νερό
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι
4 αυγά
1 αυγό χτυπημένο
2 βανιλίνες

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βάζουμε βούτυρο, αλάτι και νερό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να λιώσει το βούτυρο, (μην τρομάζετε έτσι πάει)! Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αφήνουμε να βράσει για άλλα 2 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει και να μαζευτεί όλο γύρω από το κουτάλι μας (όπως στην εικόνα κάτω). Βάζουμε το μείγμα σε γυάλινο μπωλ και το αφήνουμε να σταθεί και να κρυώσει για 3 λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, και τις βανιλίνες,ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν στη ζύμη, γρήγορα για να μην ψηθούν επειδή θα είναι ζεστό! Προσοχή! Το μίγμα να είναι λείο και
ομοιογενές πριν ρίξουμε το επόμενο αυγό. Η ζύμη μας είναι έτοιμη να τη μεταφέρουμε σε κορνέ με φαρδιά ίσια μύτη ή σκέτο το κορνέ χωρίς τη μύτη ή με κουταλάκι του γλυκού κάνουμε σχήματα, ανάλογα με το τι γλυκό θα κάνουμε! βάζουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί. Φτιάχνουμε μπαστουνάκια 8 εκατοστών για τα εκλέρ και ροζέτες στο μέγεθος μισού αυγού για τα σουδάκια. Αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC στη δεύτερη σχάρα για 35' και στη συνέχεια αφήνουμε μισάνοιχτη την πόρτα του φούρνου και αφήνουμε να σταθούν καλά μέχρι να κρυώσουν! Είναι έτοιμα για να δημιουργήσετε γλυκά!!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό βαλσαμικό ξύδι και κρέμα βαλσάμικου

Πως μοιάζει; Έχετε δει αυτό το παχύρευστο, γυαλιστερό, σκούρο καφέ, ξυδάτο σιρόπι, που χρησιμοποιούν στα εστιατόρια για να στολίζουν τα πιάτα και να δίνουν μια νότα σπιρτάδας στη γεύση; Μερικά στη...

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που ...

Καραμελωμένος χοιρινός σιδηρόδρομος

Το χοιρινό είναι ένα λιπαρό κρέας όμως με αυτό το αργό ψήσιμο φεύγουν και όλα τα λιπαρά του, γίνεται τραγανό, καραμελώνει και έχεις ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα ιδανικό για μπουφέ ή οικουμενικό τρ...