Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μοσχαράκι στη γάστρα με μπύρα

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι (ότι μέρος θέλετε, μπορείτε να βάλετε χοιρινό)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια ξερά σε ροδέλες
330 γρ. μπύρα
1 δαφνόφυλλο
3-4 κόκους μπαχάρι
1 κ.γλ. κόκκους πιπεριών μιξ
1 πρέζα ζάχαρη
1 κλαδάκι θυμάρι
Λίγο αλεύρι
Αλάτι

Εκτέλεση:
Αλευρώνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα βάζουμε στο τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο, μέχρι να κάνει κρούστα και από τις δύο πλευρές και να κρατήσει τους χυμούς του μέσα. Περνάμε τα κομμάτια από το τηγάνι λίγα-λίγα, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού (με συνέπεια να βγάλει το κρέας τα υγρά του και να βράσει). Όσα κομμάτια ετοιμάζονται, τα στρώνουμε στη γάστρα, ή σε πυρέξ. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές ροδέλες και τα σοτάρουμε στο ίδιο τηγάνι για 3-4 λεπτά. Απλώνουμε στη γάστρα πάνω από το κρέας. Στα υπολείμματα του τηγανιού ρίχνουμε λίγη μπύρα και ντεγλασάρουμε το τηγάνι, (δηλαδή τρίβουμε καλά με τη σπάτουλα και ανακατεύουμε). Σιγά-σιγά προσθέτουμε και την υπόλοιπη μπύρα. Αδειάζουμε όλο το υγρό του τηγανιού στη γάστρα, προσθέτουμε τη δάφνη, το μπαχάρι, τα πιπεριά, τη ζάχαρη, το θυμάρι και αλατίζουμε. Σκεπάζουμε τη γάστρα (αν χρησιμοποιήσετε πυρέξ σκεπάστε καλά με αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για μία ώρα (περισσότερη ή λιγότερη ανάλογα με τα γούστα σας). Μετά από τη μία ώρα ξεσκεπάζουμε τη γάστρα (ή το πυρέξ) και αφήνουμε αλλά 10'.

TIP
*Εναλλακτικά μπορείτε με τα ίδια υλικά (εκτός από το αλάτι, γιατί θα σκληραίνει το κρέας) να μαρινάρετε το κρέας για 8-10 ώρες και και να το αλατίσετε πριν ψήσετε στην σχάρα, όπως έχω κάνει εδώ. Είναι το ίδιο νόστιμο αλλά στο ψητό δεν έχετε την σάλτσα που μένει στην γάστρα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η εύκολη... πατισερί!

Αυτός είναι ο δικός μου "δρόμος" για να φτιάξεις την κρέμα-βάση της ζαχαροπλαστικής! Υλικά 500 γρ. γάλα 200 γρ. ζάχαρη 2 αυγά

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που θέλεις να σερβίρεις το πλατώ! Εξαρτάται λοιπόν την τοποθεσία που θα γίνει η δεξίωση, τον εποχή αλλά τους καλεσμένους και τον λόγο (γενέθλια, βάπτιση, φιλική συγκέντρωση). Στο ρεζουμέ της υπόθεσης... Σέρβιρε τα τυριά κομμένα σε μεγάλα κομμάτια επάνω σε μια ξύλινη τυριέρα ή ένα ξύλο κοπής ή ένα όμορφο μεγάλο ίσιο πιάτο. Φρόντισε ώστε να συνυπάρχουν μαλακά και σκληρά τυριά, ήπια και πιο πικάντικα, φρέσκα και πιο ώριμα. Πρόσεξε να είναι καλά διαχωρισμένα και να μην εφάπτονται το ένα με το άλλο, να έχουν απόσταση γίνεται μεταξύ τους. Για να το πετύχεις, μπορείς να γεμίσουμε τα κενά με  καρύδια, σταφύλια ή αποξηραμένα φρούτα  ώστε να αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο το άρωμά τους. Τα σκληρά τυρι

ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Αυτό το γλυκό σαφώς είναι έρωτας ειδικά το καλοκαίρι γιατί το συνοδεύεις και με παγωτακι!!! Εδώ έχω την πιο εύκολη συνταγή που μπορείς να βρεις και η επιτυχία είναι εγγυημένη! Μη σου φαίνονται πολλά τα υλικά, γιατί είναι τα αρωματικά! Υλικά ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλ. ζάχαρη 1φλ. σπορέλαιο 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό 1 φλ. καρυδόψιχα τριμμένη 1 μπείκιν πάουντερ 1 βανιλλίνη 1 κ.γ. κανέλα σκόνη Λιγο γαρύφαλλο σκόνη 6 αυγά Για το σιρόπι 2 φλ. ζάχαρη 2 φ. νερό 1 σφηνάκι κονιάκ Εκτέλεση Χτυπάς πρώτα τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατεψουν καλά μαζι. Έπειτα βάζεις ένα ένα τα υπόλοιπα υλικα. Ανακάτεψε το αλεύρι με τα καρυδια και ριξτα μέσα στο μείγμα. Αυτό βοηθάει να μην κατέβουν στον πάτο τα καρύδια. Χτύπησε 2-3 λεπτά να γίνει ένα μείγμα και βάλε σε ταψάκι αντικολλητικό. Ψησε στους 180°C για 40-45 λεπτά. Βράσε όλα τα υλικά για το σιρόπι πέντε λεπτά σε χαμηλή φωτιά και άφησε το στην άκρη. Σιροπιάζεις με χλιαρό σιρόπι και κρύα καρυδόπιτα!