Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μοσχαράκι στη γάστρα με μπύρα

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι (ότι μέρος θέλετε, μπορείτε να βάλετε χοιρινό)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια ξερά σε ροδέλες
330 γρ. μπύρα
1 δαφνόφυλλο
3-4 κόκους μπαχάρι
1 κ.γλ. κόκκους πιπεριών μιξ
1 πρέζα ζάχαρη
1 κλαδάκι θυμάρι
Λίγο αλεύρι
Αλάτι

Εκτέλεση:
Αλευρώνουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα βάζουμε στο τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο, μέχρι να κάνει κρούστα και από τις δύο πλευρές και να κρατήσει τους χυμούς του μέσα. Περνάμε τα κομμάτια από το τηγάνι λίγα-λίγα, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού (με συνέπεια να βγάλει το κρέας τα υγρά του και να βράσει). Όσα κομμάτια ετοιμάζονται, τα στρώνουμε στη γάστρα, ή σε πυρέξ. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές ροδέλες και τα σοτάρουμε στο ίδιο τηγάνι για 3-4 λεπτά. Απλώνουμε στη γάστρα πάνω από το κρέας. Στα υπολείμματα του τηγανιού ρίχνουμε λίγη μπύρα και ντεγλασάρουμε το τηγάνι, (δηλαδή τρίβουμε καλά με τη σπάτουλα και ανακατεύουμε). Σιγά-σιγά προσθέτουμε και την υπόλοιπη μπύρα. Αδειάζουμε όλο το υγρό του τηγανιού στη γάστρα, προσθέτουμε τη δάφνη, το μπαχάρι, τα πιπεριά, τη ζάχαρη, το θυμάρι και αλατίζουμε. Σκεπάζουμε τη γάστρα (αν χρησιμοποιήσετε πυρέξ σκεπάστε καλά με αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για μία ώρα (περισσότερη ή λιγότερη ανάλογα με τα γούστα σας). Μετά από τη μία ώρα ξεσκεπάζουμε τη γάστρα (ή το πυρέξ) και αφήνουμε αλλά 10'.

TIP
*Εναλλακτικά μπορείτε με τα ίδια υλικά (εκτός από το αλάτι, γιατί θα σκληραίνει το κρέας) να μαρινάρετε το κρέας για 8-10 ώρες και και να το αλατίσετε πριν ψήσετε στην σχάρα, όπως έχω κάνει εδώ. Είναι το ίδιο νόστιμο αλλά στο ψητό δεν έχετε την σάλτσα που μένει στην γάστρα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό βαλσαμικό ξύδι και κρέμα βαλσάμικου

Πως μοιάζει; Έχετε δει αυτό το παχύρευστο, γυαλιστερό, σκούρο καφέ, ξυδάτο σιρόπι, που χρησιμοποιούν στα εστιατόρια για να στολίζουν τα πιάτα και να δίνουν μια νότα σπιρτάδας στη γεύση; Μερικά στη...

Τραχανάς...Πώς να τον φτιάξεις και πώς να το μαγειρέψεις!

Αυτή η εποχή, η μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, είναι ιδανική για την παρασκευή τραχανά! Λιγότερο ή περισσότερο κάθε χρόνο φτιάχνουμε σπιτικό τραχανά! Σας προτείνω να κάνετε την συνταγή ...

Πέρλες βαλσάμικου

Πριν αρχίσεις, γέμισε ένα ψηλό ποτήρι νερού με ελαιόλαδο και βάλε το στην κατάψυξη για τουλάχιστον 30 λεπτά. Το λάδι πρέπει να είναι πολύ κρύο, ώστε το βαλσάμικο ξύδι να κρυώσει πριν φτάσει στον πάτο του ποτηριού. Μόλις το λάδι είναι κρύο μπορείς να συνεχίσεις τη διαδικασία για τις πέρλες βαλσαμικού! Βάλε σε κρύο νερό 4 φύλλα ζελατίνης να μαλακώσουν. Σε μια κατσαρόλα βάλε 100 γραμμάρια