Υλικά
600 ml κρέμα γάλακτος
250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
75 ml ρούμι ή κονιάκ
5 κ.σ. άχνη
300 ml espresso σκέτο
Σαβαγιάρ (δες την συνταγή στο #zymes/dough, Ζύμες, στο blog μου)
25 γρ. κουβερτούρα
2 κουταλιές κακάο
Εκτέλεση
Φτιάξε τον καφέ (κι αν δεν έχεις αγόρασε έναν σε καμία απ'αυτές τις γνωστές αλυσίδες take away coffee) και βαλτον σε ένα πιάτο και τον αφήνεις να κρυώσει. Φτιάξε την κρέμα. Προσθέτεις το τυρί, την
κρέμα γάλακτος, το ποτό και την ζάχαρη σε ένα μπωλ και χτυπάς με το μίξερ καλά, μέχρι να δημιουργήσεις μια ωραία πηχτή κρέμα. Δοκιμάζεις να δεις μήπως χρειάζεται λίγο ακόμα ποτό για να δώσει περισσότερη γεύση. Αφήνεις το μπωλ με την κρέμα στην άκρη, παίρνεις τα σαβαγιάρ και τα
βουτάς το καθένα για 1-2 δευτερόλεπτα στον καφέ. Θες να απορροφήσουν τον καφέ αλλά
να μην παπαριάσουν τόσο πολύ. Κάθε έτοιμο σαβαγιάρ παίρνει τη θέση του στο σκεύος που θα στήσεις το γλυκό. Αφού δημιουργήσεις μία στρώση με τα σαβαγιάρ, ρίχνεις την μισή κρέμα
και απλώνεις. Τρίβεις την σοκολάτα κουβερτούρα πάνω από την κρέμα. Απλώνεις άλλη μια στρώση σαβαγιάρ, που έχεις βουτήξει στον καφέ, πάνω από την κρέμα, προσθέτεις και την υπόλοιπη, απλώνεις το κακάο πάνω από την κρέμα. Κάνεις υπομονή 4-5 ώρες για να σφίξει το γλυκό στο ψυγείο και να ποτίζουν τα αρώματα!
Έτοιμοοο!!!
Φτιάξε τον καφέ (κι αν δεν έχεις αγόρασε έναν σε καμία απ'αυτές τις γνωστές αλυσίδες take away coffee) και βαλτον σε ένα πιάτο και τον αφήνεις να κρυώσει. Φτιάξε την κρέμα. Προσθέτεις το τυρί, την
κρέμα γάλακτος, το ποτό και την ζάχαρη σε ένα μπωλ και χτυπάς με το μίξερ καλά, μέχρι να δημιουργήσεις μια ωραία πηχτή κρέμα. Δοκιμάζεις να δεις μήπως χρειάζεται λίγο ακόμα ποτό για να δώσει περισσότερη γεύση. Αφήνεις το μπωλ με την κρέμα στην άκρη, παίρνεις τα σαβαγιάρ και τα
βουτάς το καθένα για 1-2 δευτερόλεπτα στον καφέ. Θες να απορροφήσουν τον καφέ αλλά
να μην παπαριάσουν τόσο πολύ. Κάθε έτοιμο σαβαγιάρ παίρνει τη θέση του στο σκεύος που θα στήσεις το γλυκό. Αφού δημιουργήσεις μία στρώση με τα σαβαγιάρ, ρίχνεις την μισή κρέμα
και απλώνεις. Τρίβεις την σοκολάτα κουβερτούρα πάνω από την κρέμα. Απλώνεις άλλη μια στρώση σαβαγιάρ, που έχεις βουτήξει στον καφέ, πάνω από την κρέμα, προσθέτεις και την υπόλοιπη, απλώνεις το κακάο πάνω από την κρέμα. Κάνεις υπομονή 4-5 ώρες για να σφίξει το γλυκό στο ψυγείο και να ποτίζουν τα αρώματα!
Έτοιμοοο!!!
ΤΙΡ
*Πολλοί χρησιμοποιούν και αυγά στην κρέμα του tiramisu για να γίνει πιο αφράτη η κρέμα. Δεν είναι
απαραίτητο αλλά αν θες κι εσύ να
χρησιμοποιήσεις ωμά αυγά, πρέπει στο να χτυπήσεις πρώτα τους
κρόκους με την ζάχαρη πριν προσθέσεις τα υπόλοιπα υλικά. Πρέπει ακόμα να χτυπήσεις
τα ασπράδια ξεχωριστά και να τα προσθέσεις στο τέλος της προετοιμασίας της κρέμας. Αν
χρησιμοποιήσεις αυγά, αφαίρεσε λίγη κρέμα γάλακτος από τη δοσολογία για να μην σου γίνει πολύ αραιή η κρέμα. ΠΡΟΣΟΧΉ τα αυγά που θα χρησιμοποιήσεις να είναι ελεγμένα γιατί ΜΗΝ ΞΕΧΝΆΣ θα καταναλώσεις ωμά αυγά!
*Μπορείς να χρησιμοποιήσεις
ένα μαύρο ρούμι, αλλά αν δεν έχεις μη σκας χρησιμοποιήσε ένα άλλο ποτό εξίσου δυνατό σε αρώματα!
*Πολλοί χρησιμοποιούν και αυγά στην κρέμα του tiramisu για να γίνει πιο αφράτη η κρέμα. Δεν είναι
απαραίτητο αλλά αν θες κι εσύ να
χρησιμοποιήσεις ωμά αυγά, πρέπει στο να χτυπήσεις πρώτα τους
κρόκους με την ζάχαρη πριν προσθέσεις τα υπόλοιπα υλικά. Πρέπει ακόμα να χτυπήσεις
τα ασπράδια ξεχωριστά και να τα προσθέσεις στο τέλος της προετοιμασίας της κρέμας. Αν
χρησιμοποιήσεις αυγά, αφαίρεσε λίγη κρέμα γάλακτος από τη δοσολογία για να μην σου γίνει πολύ αραιή η κρέμα. ΠΡΟΣΟΧΉ τα αυγά που θα χρησιμοποιήσεις να είναι ελεγμένα γιατί ΜΗΝ ΞΕΧΝΆΣ θα καταναλώσεις ωμά αυγά!
*Μπορείς να χρησιμοποιήσεις
ένα μαύρο ρούμι, αλλά αν δεν έχεις μη σκας χρησιμοποιήσε ένα άλλο ποτό εξίσου δυνατό σε αρώματα!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου