Το φιστικοβούτυρο είναι πολτός τριμμένων και ψημένων φιστικιών. Η κοινή ονομασία του καρπού είναι αράπικο φιστίκι και η επιστημονική αραχίς η υπόγειος.
Αράπικο φιστίκι, κατά της χοληστερίνης. Κατάγεται από τη Νότια Αμερική και οι Πορτογάλοι ήταν αυτοί που το έκαναν γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο. Τα φιστίκια, πάντως, καθιερώθηκαν μετά τον Α' και το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο επειδή ήταν πολύ δημοφιλή ανάμεσα στις συμμαχικές δυνάμεις. Τα αράπικα φιστίκια βγαίνουν στην αγορά το Σεπτέμβριο. Σπανίως είναι ελληνικά -συνήθως τα εισάγουμε από την Αίγυπτο (μάλλον έτσι πήραν και το όνομά τους), την Κίνα και την Αργεντινή. Μπορούμε να τα αγοράσουμε στη φυσική τους μορφή (με το κέλυφος), ψημένα (αλατισμένα ή όχι), ή χωρίς το κέλυφος αλλά με τη φλούδα ψημένα (αλατισμένα ή όχι), ή χωρίς τη φλούδα τηγανισμένα και αλατισμένα (τα γνωστά πίνατς). Επειδή τα φιστίκια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, στην αγορά κυκλοφορούν σε πολλές μορφές: Επικαλυμμένα με αλεύρι και καρυκεύματα, π.χ. τα τύπου ζολίτα ή μπονίτα (φτιάχνονται στην Ελλάδα ή έρχονται από Σιγκαπούρη, Oλλανδία, Κίνα, Τουρκία κ.α.), τύπου κρόκερ
ή πανέ ή κροκερίνο (φτιάχνονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο).
ή πανέ ή κροκερίνο (φτιάχνονται στην Ελλάδα και στην Κύπρο).
Διατροφική αξία: Έχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών στερολών (διπλάσια από τους άλλους ξηρούς καρπούς και τα υπόλοιπα τρόφιμα που θεωρούνται καλές πηγές) και
είναι έτσι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης.
είναι έτσι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης.
Φτιάξε το σπιτικό φιστικοβούτυρο για να μην βάλεις στον οργανισμό σου πρόσθετα συντηρητικά και γλυκαντικά!
Με τον ίδιο τρόπο πειραματισου. Ανάμειξε ξηρούς καρπούς και δημιούργεισε νέες γεύσεις που σου αρέσουν. Γεύσεις μοναδικές που δεν μπορείς να τις βρεις στην αγορά.
Υλικά
450 γρ. φυστίκια αράπικα, ψημένα
1 κ.σ. ελαιόλαδο (αν βγει πολύ σφιχτό)
½ κ.γ. αλάτι (ή και καθόλου εάν είναι ήδη αλατισμένα)
Εκτέλεση
Βάλε όλα τα υλικά σε ένα μούλτι και
χτυπήσε. Θα γίνουν πρώτα πολύ μικρά κομματάκια, συνέχισε το χτύπημα και θα έχεις το φυστικοβούτυρο!
450 γρ. φυστίκια αράπικα, ψημένα
1 κ.σ. ελαιόλαδο (αν βγει πολύ σφιχτό)
½ κ.γ. αλάτι (ή και καθόλου εάν είναι ήδη αλατισμένα)
Εκτέλεση
Βάλε όλα τα υλικά σε ένα μούλτι και
χτυπήσε. Θα γίνουν πρώτα πολύ μικρά κομματάκια, συνέχισε το χτύπημα και θα έχεις το φυστικοβούτυρο!
ΤΙΡ
*Εάν αγοράσεις άψητα φυστίκια,
ψήσε τα στο φούρνο πρώτα μέχρι να πάρουν χρώμα!
*Για να σκουρίνεις λίγο το χρώμα και να φαίνεται πιό ωραίο βάλε μερικές σταγόνες κίτρινο χρώμα.
*Εάν αγοράσεις άψητα φυστίκια,
ψήσε τα στο φούρνο πρώτα μέχρι να πάρουν χρώμα!
*Για να σκουρίνεις λίγο το χρώμα και να φαίνεται πιό ωραίο βάλε μερικές σταγόνες κίτρινο χρώμα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου