Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ραβανί (ή Ρεβανί;;)

Υλικά
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1 φλ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. ηλιέλαιο
1 μπεικιν παουντερ
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
3 βανίλιες
4 αυγά
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Σιρόπι:
3 φλ. νερό
3 φλ. ζάχαρη
φλούδα από ένα λεμόνι
1 ξύλο κανέλλας
Εκτέλεση
Σε ένα μπόλ βάζουμε τα ασπράδια από τα αυγά, σε ένα άλλο μπόλ βάζουμε το σιμιγδάλι με το αλέυρι το μπεικιν και τις βανίλιες και σε άλλο ένα μπόλ τη ζάχαρη με το ηλιέλαιο. Χτύπαμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα και αφήνουμε το μπόλ στην άκρη. Έπειτα χτυπάμε το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη με το μίξερ προσθέτουμε το γιαούρτι, τους κρόκους των αυγών και το ξύσμα και μετά προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα με το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπεικιν και τις βανίλιες. Τέλος ρίχνουμε λίγη λίγη τη μαρέγκα μας μέσα στο μίγμα και ανακατεύουμε
από κάτω προς τα πάνω μέχρι την πλήρη  ομογενοποιήση. Βουτυρώνουμε το ταψί μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο
στους 200οC πάνω κάτω για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα ανάλογα το φούρνο. Μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα (και να έχει γίνει κιόλας έτσι;)
Σιρόπι, βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα και το ξύλο κανέλλας, στην πρώτη βράση το αφήνουμε για 5' και μετά
αποσύρουμε από τη φωτιά και το
αφήνουμε να κρυώσει. Όταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο το τρυπάμε σε πολλά σημεία με μια οδοντογλυφίδα για να τραβήξει τα υγρά και το σιροπίαζουμε κατα μήκος με τη σειρά χωρίς να αφήνουμε ασιρόπιαστα σημεία! Συνοδεύεται με παγωτό καϊμάκι ή βανίλια, αλλά και σκέτο είναι εξίσου τέλειο!
ΤΙΡ:
*Αν η μαρέγκα νερουλιάσει μέχρι να την χρησιμοποιήσεις ρίξε την όλη στο μείγμα και ανακάτεψε!
*Αν δεν τραβήξει αμέσως το σιρόπι μην τρομάξεις απλά δώσε του το χρόνο του.
*Αν βαρίεσε να κάνεις αυτη τη διαδικασία ριξε απλά όλα τα υλικά μαζι σε ένα μπόλ και χτύπα τα στο μίξερ, θα βγεί το ίδιο νόστιμο αλλά όχι τόσο αφράτο όσο μ'αυτόν τον τρόπο!
*Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι μέγεθος ταψιού θες. Όσο πιο μεγάλο τόσο πιο λεπτό. Όσο πιο μικρό τόσο πιο παχύ και σίγουρα θα θέλει και περισσότερο ψήσιμο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό βαλσαμικό ξύδι και κρέμα βαλσάμικου

Πως μοιάζει; Έχετε δει αυτό το παχύρευστο, γυαλιστερό, σκούρο καφέ, ξυδάτο σιρόπι, που χρησιμοποιούν στα εστιατόρια για να στολίζουν τα πιάτα και να δίνουν μια νότα σπιρτάδας στη γεύση; Μερικά στη...

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που ...

Καραμελωμένος χοιρινός σιδηρόδρομος

Το χοιρινό είναι ένα λιπαρό κρέας όμως με αυτό το αργό ψήσιμο φεύγουν και όλα τα λιπαρά του, γίνεται τραγανό, καραμελώνει και έχεις ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα ιδανικό για μπουφέ ή οικουμενικό τρ...