Το Χούμους είναι μια κρεμώδης σαλάτα, που χρησιμοποιείται στην Μέση Ανατολή ως συνοδεία του ψωμιού ή αραβικής πίτας σε ρόλο ορεκτικού. Παραδοσιακά παρασκευάζεται από ταχίνι και ρεβύθια, λεμόνι και ελαιόλαδο, καρυκεύματα, και σερβίρεται σε βαθύ πιάτο με λάδι και ρίγανη. Στο Ισραήλ την θέση της ρίγανης την έχει πάρει το ζάταρ.
Υλικά
250 γραμμάρια ρεβύθια
2 κ.σ. ταχίνι
1 κ.γλ. καυτερή πάπρικα ή κόκκινο πιπέρι
χυμό από 2 λεμόνια
2-3 σκελίδες σκόρδου
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
250 γραμμάρια ρεβύθια
2 κ.σ. ταχίνι
1 κ.γλ. καυτερή πάπρικα ή κόκκινο πιπέρι
χυμό από 2 λεμόνια
2-3 σκελίδες σκόρδου
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Εκτέλεση
Ξεκινάμε την προεργασία από το προηγούμενο βράδυ. Μουλιάζουμε τα ρεβίθια μέσα σε νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και τα αφήνουμε ένα βράδυ (8 ώρες το λιγότερο. Την επομένη τα πλένουμε καλά παράλληλα τα τρίβουμε. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν, κατά διαστήματα ξαφρίζουμε, και δεν προσθέτουμε αλάτι. Μόλις βράσουν,τα στργγίζουμε και κρατάμε το ζουμί που έχουν βγάλει. Μετάφερουμε τα βρασμένα ρεβίθια στο μπλέντερ και τα χτυπάμε για να πολτοποιηθούν. Καθαρίζουμε το σκόρδο. Κοπανάμε το σκόρδο μαζί με το αλάτι στο γουδοχέρι. Ρίχνουμε στο μπλέντερ 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι, το χυμό των λεμονιών, 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το κοπανισμένο σκόρδο και το αλάτι. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το ζουμί που έβγαλαν τα ρεβίθια και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν σαν πουρές,σαν αλοιφή. Μεταφέρουμε το χούμους σε βαθιά πιατέλα. Πασπαλίζουμε με την καυτερή πάπρικα και με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε με αραβικές, κυπριακές πιτούλες ή πίτα για σουβλάκι!
Ξεκινάμε την προεργασία από το προηγούμενο βράδυ. Μουλιάζουμε τα ρεβίθια μέσα σε νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα και τα αφήνουμε ένα βράδυ (8 ώρες το λιγότερο. Την επομένη τα πλένουμε καλά παράλληλα τα τρίβουμε. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να βράσουν, κατά διαστήματα ξαφρίζουμε, και δεν προσθέτουμε αλάτι. Μόλις βράσουν,τα στργγίζουμε και κρατάμε το ζουμί που έχουν βγάλει. Μετάφερουμε τα βρασμένα ρεβίθια στο μπλέντερ και τα χτυπάμε για να πολτοποιηθούν. Καθαρίζουμε το σκόρδο. Κοπανάμε το σκόρδο μαζί με το αλάτι στο γουδοχέρι. Ρίχνουμε στο μπλέντερ 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι, το χυμό των λεμονιών, 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το κοπανισμένο σκόρδο και το αλάτι. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το ζουμί που έβγαλαν τα ρεβίθια και τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν σαν πουρές,σαν αλοιφή. Μεταφέρουμε το χούμους σε βαθιά πιατέλα. Πασπαλίζουμε με την καυτερή πάπρικα και με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε με αραβικές, κυπριακές πιτούλες ή πίτα για σουβλάκι!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου