Φαγητό του τόπου μας, πάμε να μάθουμε λίγα πράγματα γι'αυτό πριν το μαγειρέψουμε! Σπέντζα είναι η ονομασία της καυτερής πιπεριάς, (το σπεντζοφάι είναι "φαϊ" με "καυτερές πιπεριές". Στην καλοκαιρινή εκδοχή προσθέτουμε μελιτζάνες. Στη χειμωνιάτικη μόνο πιπεριές και λουκάνικο.
ΥΛΙΚΆ 1 κιλό πράσινες πιπεριές κέρατα
3 μελιτζάνες
1-2 καυτερές πιπερίτσες ή μπορείτε να τι παραλείψετε αν δεν θέλετε να καίει, ακόμα αρκεστείτε στο απλό πιπέρι
2 θηλιές λουκάνικο Βολιώτικο (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε λουκάνικο μοσχαρίσιο)
1 κιλό ώριμα πομοντόρια περασμένα στο μούλτι
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 πρέζα ζάχαρη
1-2 καυτερές πιπερίτσες ή μπορείτε να τι παραλείψετε αν δεν θέλετε να καίει, ακόμα αρκεστείτε στο απλό πιπέρι
2 θηλιές λουκάνικο Βολιώτικο (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε λουκάνικο μοσχαρίσιο)
1 κιλό ώριμα πομοντόρια περασμένα στο μούλτι
2 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 πρέζα ζάχαρη
ΕΚΤΈΛΕΣΗΚόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες πάχους ενός δακτύλου. Πλένουμε τις πιπεριές, τις καθαρίζουμε από τα σπόρια, τις κόβουμε στα δύο κατά μήκος. Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος κι ύστερα σε ροδέλες. Σοτάρουμε ένα-ένα τα υλικά να μαλακώσουν, ξεκινώντας απ'το λουκάνικο για 2' να το θωρακίσουμε (πρώτα σοτάρουμε το λουκάνικο για να πάρουν τα υπόλοιπα υλικά το άρωμα και τις γεύσεις του). Τα βάζουμε σε ταψί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την σάλτσα με την ζάχαρη κι τ'ανακατεύουμε. Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για 15' ανακατεύοντας μια-δυο φορές στη διάρκεια του ψησίματος.
ΤΙΡ
*Μπορείτε να το συνεχίσετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτοντας λίγο νερό.
*Παραλλαγή: Αν θέλουμε να το κάνουμε πιο πλούσιο σπάμε και μερικά αυγά πάνω αν το συνεχίσουμε σε κατσαρόλα. Ή τα κάνουμε ομελέτα και την ρίχνουμε μέσα στο ταψί!
*Μπορείτε να το συνεχίσετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτοντας λίγο νερό.
*Παραλλαγή: Αν θέλουμε να το κάνουμε πιο πλούσιο σπάμε και μερικά αυγά πάνω αν το συνεχίσουμε σε κατσαρόλα. Ή τα κάνουμε ομελέτα και την ρίχνουμε μέσα στο ταψί!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου