Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μακαρόνς...τα υπέροχα!

Τα μακαρόνς γεννήθηκαν στην Ιταλία από τον σεφ της Αικατερίνης των Μεδίκων το 1533 κατά την διάρκεια του γάμου της με τον Δούκα της Ορλεάνης που έγινε αργότερα Βασιλιάς της Γαλλίας το 1547 γνωστός με το όνομα Ενρίκος ο Β. Ο όρος "μακαρόν" έχει την ίδια προέλευση με την λέξη "μακαρόνι" που σημαίνει "λεπτή ζύμη". Τα πρώτα μακαρόν ήταν απλά μπισκότα
φτιαγμένα από σκόνη αμύγδαλου ζάχαρη και ασπράδια αυγών. Πολλές πόλεις σε όλη την Γαλλία έχουν την δική τους ιστορία που αφορά την προέλευση αυτού του γλυκίσματος. Στο Νανσί της Γαλλίας η εγγονή τής Αικατερίνης των Μεδίκων υποτίθεται ότι σώθηκε από λιμοκτονία τρώγοντας
μακαρόν. Στο Σαιντ Ζαν Ντε Λουζ τα μακαρόν του σεφ Αdam διασκέδασαν τον βασιλιά Λουί XIV και την βασίλισσα Μαρια Θηρεσία κατά την τελετή του γάμου τους το 1660. Μόνο κατά την αρχή του 20ου αιώνα ο Pierre Desfontaines εγγονός του Luis Ernest Laduree (Laduree Pastry Salons, Paris) είχε την ιδέα να τα γεμίσει με κρέμα σοκολάτας και να τα κολλήσει ανά δυο. Από τότε τα γαλλικά Μακαρόν έγιναν best sellers!
ΥΛΙΚΆ
Βάση: 6 ασπράδια αυγών
150γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
250γρ. αμύγδαλα σκόνη
350γρ. άχνη ζάχαρη
Γεμίσεις: Άσπρη σοκολάτα
Μαύρη σοκολάτα
Κρέμα γάλακτος
Χρώματα ζαχαροπλαστικής
Αρώματα ζαχαροπλαστικής
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Διαχωρίστε τους κρόκους από ασπράδια. Χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα στο μίξερ. Περάστε τα αμύγδαλα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη. Μόλις τα ασπράδια γίνουν μαρέγκα ρίξτε την κρυσταλλική ζάχαρη, και χτυπήστε ξανά μέχρι να σφίξει η μαρέγκα αρκετά. Κάντε ένα μείγμα την άχνη και το τριμμένο αμύγδαλο, ρίξτε το σιγά σιγά μέσα στη μαρέγκα και ακατέψτε με μια μαρίζ απαλά για να μην φύγει ο αέρας. Εδώ ξεκινάει το παιχνίδι. Χωρίστε το μείγμα σε μπώλ και βάλτε σε καθένα διαφορετικό άρωμα και ένα διαφορετικό χρώμα που έχετε επιλέξει!  Έπειτα βάλτε τα μείγματα σε κορνέ μιας χρήσης. Στρώστε αντικολλητικό χαρτί σε ταψιά και
κάντε μικρούς κύκλους αφήνοντας κενά ανάμεσα στα μακαρόν (θα φουσκώσουν και θα κολλήσουν). Αφήστε τα να μείνουν για 25 λεπτά να ξεκουραστούν. Ετσι θα δημιουργηθεί μια λεπτή πέτσα πάνω στα μακαρόν (θα γίνουν πιό λεία εμφάνιση). Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160οC. Πριν τα βάλετε στον φούρνο χτυπήστε το ταψί 3-4 φορές πάνω στον πάγκο σας να απλώσουν τα μακαρόνς. Ψήστε για 10 λεπτά και αφήστε τα να κρυώσουν και να στεγνώσουν.
Κρέμα: Λιώστε άσπρη σοκολάτα με λίγη κρέμα γάλακτος σε μπαίν μαρί, εδώ μπορείτε να βάλετε και χρώματα. Κάντε το ίδιο και με την μαύρη σοκολάτα, χωρίς χρώματα. Ενώστε τα μακαρόνς με λευκή η μαύρη σοκολάτα. Μπορείτε να βάλετε άλλες έτοιμες κρέμες, μαρμελάδες, πατισερί (κρύα, με χρώματα ή χωρίς) ή πραλίνα. Ακόμη μπορείτε να χτυπήσετε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί, να βάλετε χρώματα και να γεμίσετε με κορνέ ή κουτάλι.
ΤΙΡ
*Τρώτε όσο είναι ακόμα φρέσκα, αν και κυκλοφορεί μία "φήμη" ότι μετά από δύο μέρες στο ψυγείο είναι καλύτερα, και αξίζει η αναμονή. Άραγε ποιός ήταν αυτός που άφησε μακαρόν για 2 μέρες στο ψυγείο του;;;Τρελός θα ήταν!
*Χαρακτηριστικό τους λιώνουν στο στόμα και ο ουρανίσκος γεμίζει με αρώματα.
*Αν δεν θέλετε να ξοδέψετε τόσα χρήματα σε αρώματα και χρώματα απλά βάλτε 2 βανιλίνες μέσα στη μαρέγκα ή λίγη καρύδα ή κανέλα.
*Αν τα θέλετε πιό απλά και σοκολατένια, αφαιρέστε 20 γραμμάρια αμυγδαλόσκονη και 30 γραμμάρια άχνη ζάχαρη και προσθέστε 50 γραμμάρια κακάο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό βαλσαμικό ξύδι και κρέμα βαλσάμικου

Πως μοιάζει; Έχετε δει αυτό το παχύρευστο, γυαλιστερό, σκούρο καφέ, ξυδάτο σιρόπι, που χρησιμοποιούν στα εστιατόρια για να στολίζουν τα πιάτα και να δίνουν μια νότα σπιρτάδας στη γεύση; Μερικά στη...

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που ...

Καραμελωμένος χοιρινός σιδηρόδρομος

Το χοιρινό είναι ένα λιπαρό κρέας όμως με αυτό το αργό ψήσιμο φεύγουν και όλα τα λιπαρά του, γίνεται τραγανό, καραμελώνει και έχεις ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα ιδανικό για μπουφέ ή οικουμενικό τρ...