Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κοτόπουλο με βερίκοκα

Υλικά
1 κοτόπουλο σε 8-10 κομμάτια
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κ.σ. αλεύρι
Ελαιόλαδο
1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο καθαρισμένα
1 μικρό ποτήρι κόκκινο γλυκό κρασί
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
2 καρότα σε μεγάλα  κομμάτια
Λίγη ρίγανη
2 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
2-3 γαρύφαλλα
20-25 αποξηραμένα βερίκοκα
4 κ.σ. πετιμέζι ή μέλι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το γκριλ στους
200° C. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα αλευρώνουμε τα βάζουμε σ’ ένα ταψάκι, τα ραντίζουμε με λάδι και τα ψήνουμε για 10 λεπτά από κάθε πλευρά, σε ένα από τα ψηλά ράφια, (μπορούμε να τα σοτάρουμε στο τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα). Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα βάζουμε τα κρεμμυδάκια, τον πελτέ, το καρότο, το ελαιόλαδο, το κρασί, τα σκόρδα, τη ρίγανη, το δεντρολίβανο και τα γαρύφαλλα σοτάρουμε λίγο. Ανάμεσά τους
βάζουμε τα ροδισμένα κομμάτια του κοτόπουλου. Αν τα υγρά δεν είναι αρκετά, ζωμό ή νερό (το υγρό δεν πρέπει να καλύπτει τα κρεμμυδάκια, γιατί αυτά θα βγάλουν τα δικά τους). Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και όταν κοχλάσει το υγρό χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε το υγρό μόλις να σιγοβράζει. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά, κουνώντας κάθε τόσο την κατσαρόλα. Παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό ή ζωμό, ώστε τα κομμάτια του κοτόπουλου να είναι μισοσκεπασμένα. Οταν μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και το κοτόπουλο είναι σχεδόν έτοιμο, βάζουμε ανάμεσά τους τα βερίκοκα, να χωθούν καλά μέσα στη σάλτσα. Θα χρειαστούν 10 λεπτά μαγείρεμα ακόμα για να μαλακώσουν κι αυτά και το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του, χωρίς περιττά υγρά. Τότε βάζουμε το πετιμέζι ή το μέλι σε ένα μπολ και το αραιώνουμε με λίγη σάλτσα. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε το φαγητό. Κουνάμε την κατσαρόλα για να ενοποιηθούν
τα υγρά και, αφού πάρει το φαγητό 2-3 βράσεις, χωρίς καπάκι, αποσύρουμε, σκεπάζουμε το σκεύος με μια πετσέτα και το αφήνουμε μισή ώρα να «ξεκουραστεί» και να ενοποιηθούν οι γεύσεις του, πριν το σερβίρουμε.
ΤΙΡ
*Μπορείτε εκεί που θα ρίξετε τα βερίκοκα να προσθέσετε μια χούφτα καρύδια, αν θέλετε!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σπιτικό βαλσαμικό ξύδι και κρέμα βαλσάμικου

Πως μοιάζει; Έχετε δει αυτό το παχύρευστο, γυαλιστερό, σκούρο καφέ, ξυδάτο σιρόπι, που χρησιμοποιούν στα εστιατόρια για να στολίζουν τα πιάτα και να δίνουν μια νότα σπιρτάδας στη γεύση; Μερικά στη...

Πώς να στήσω το πλατώ τυριών (cheese platter)

Ο ιδανικός συνδυασμός των τυριών με το ανάλογο κρασί που θα επιλέξεις να σερβίρεις! Πλατώ με εδέσματα που μπορείς να συμπεριλάβεις. Διάφορα στησίματα για να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει ανάλογα και με το τι υλικά θέλεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτό βέβαια έχει έχει σχέση και ποιός είναι ο σκοπός που ...

Καραμελωμένος χοιρινός σιδηρόδρομος

Το χοιρινό είναι ένα λιπαρό κρέας όμως με αυτό το αργό ψήσιμο φεύγουν και όλα τα λιπαρά του, γίνεται τραγανό, καραμελώνει και έχεις ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα ιδανικό για μπουφέ ή οικουμενικό τρ...