Είμαι μεγάλη φαν. Το ντόνατ είναι μια απλή ζύμη που μπορεί να γίνει το πιο περίπλοκο γλυκό. Μπορείς με ένα ντόνατ να εντυπωσιάσεις πολύ εύκολα... Και απ'την άλλη μπορείς να το τηγανίσεις, (η συνταγή που σας προτίνω "πίνει" λάδι κατά το τηγάνισμα) ή στο φούρνο αν έχεις την κατάλληλη φόρμα ή σε αντικολλητικό χαρτί.
Υλικά
3 φλ. αλεύρι
1 φλ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
2 κ.σ. ζάχαρη
1 βανιλίνη
Λάδι για τηγάνισμα
3 φλ. αλεύρι
1 φλ. χλιαρό νερό
1 φακελάκι ξερή μαγιά
2 κ.σ. ζάχαρη
1 βανιλίνη
Λάδι για τηγάνισμα
Εκτέλεση
Σε μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και στο
τέλος λίγο λίγο το νερό, ενώ.ζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι μας
μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή, απαλή που δεν κολλάει στα χέρια.Την αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένη με μια πετσέτα σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί σε όγκο. Μετά με αλευρωμένα χέρια πέρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε χοντρά μπαστουνάκια και ενώνουμε τις άκρες πιέζοντας να ενωθούν. Αφήνουμε να σταθούν πάλι για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν πάνω σε αλευρωμένη πετσέτα. Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε μέσα λίγα λίγα τα ντόνατς. Τα γυρίζουμε και από την άλλη μεριά να ροδίσουν ομοιόμορφα και τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν για 3'.
Σερβίρουμε Όσο είναι ζεστά (όχι να καίνε) διακοσμούμε με topping που θέλουμε. Την συνηθισμένη ζάχαρη, άχνη, καρύδα, καρύδια, μέλι, κλασσικά σοκολάτα μαύρη ή γάλακτος, λευκή σοκολάτα με χρώματα ζαχαροπλαστικής για να βάλουμε χρώμα, τρούφα και άλλα διακοσμητικά σχεδιάκια.
Σε μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και στο
τέλος λίγο λίγο το νερό, ενώ.ζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι μας
μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη μαλακή, απαλή που δεν κολλάει στα χέρια.Την αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένη με μια πετσέτα σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί σε όγκο. Μετά με αλευρωμένα χέρια πέρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης και σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάθουμε χοντρά μπαστουνάκια και ενώνουμε τις άκρες πιέζοντας να ενωθούν. Αφήνουμε να σταθούν πάλι για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν πάνω σε αλευρωμένη πετσέτα. Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε μέσα λίγα λίγα τα ντόνατς. Τα γυρίζουμε και από την άλλη μεριά να ροδίσουν ομοιόμορφα και τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν για 3'.
Σερβίρουμε Όσο είναι ζεστά (όχι να καίνε) διακοσμούμε με topping που θέλουμε. Την συνηθισμένη ζάχαρη, άχνη, καρύδα, καρύδια, μέλι, κλασσικά σοκολάτα μαύρη ή γάλακτος, λευκή σοκολάτα με χρώματα ζαχαροπλαστικής για να βάλουμε χρώμα, τρούφα και άλλα διακοσμητικά σχεδιάκια.
ΤΙΡ
*Αν κολλάει η ζύμη προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι μέχρι να ξεκολλάει απ'τα χέρια μας.
*Στον φούρνο θα τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC μέχρι να ροδίσουν.
*Αν κολλάει η ζύμη προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι μέχρι να ξεκολλάει απ'τα χέρια μας.
*Στον φούρνο θα τα ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC μέχρι να ροδίσουν.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου